A tanácsadó cég szerint ez a korábban precedens nélküli aktivitás egyértelműsíti, hogy Európa biztos befektetési célponttá vált a globális tőke számára.

A Savills felmérése alapján a tőke nagy része továbbra is az Egyesült Királyságba, illetve Németországba irányul, ezek mellett Lengyelország (+46%), Dánia (+38%), Finnország (+32%) és Portugália (+27%) is az ötéves átlagnál nagyobb mértékű befektetési volument vonzhat magához idén. Ahogy 2018-ban, úgy 2019-ben is az Egyesült Államokból, Szingapúrból és Dél Korából érkező befektetői csoportok lesznek dominánsak a régióban.

„A hazai ingatlanbefektetések a régiós trendnek megfelelően alakulnak, és az éves össz-érték az elmúlt hat évben folyamatos növekedést mutatott.” – tette hozzá a témához Salamon Adorján, a Savills nemzetközi hálózatának szakmai partnereként működő ESTON vezérigazgatója. „2018-ban kicsivel több mint 1,95 milliárd euró került elköltésre a magyar kereskedelmi ingatlanszektorban, ami a válság utáni időszakot tekintve új rekordot jelent. Kiemelten erős a modern bérirodák és a kiskereskedelmi célú ingatlanok iránti kereslet. A befektetők hátterét vizsgálva elmondhatjuk, hogy az Egyesült Államokból érkező befektetők mellett a dél-afrikai vásárlók növelték piaci részesedésüket számottevően, emellett a hazai ingatlanalapok és egyéb vevői csoportok is jelentős aktivitást mutattak az elmúlt tizenkét hónapban.” A szakember szerint a fejlődés nem áll meg: „Az év eddigi eseményeit – és az aláírás előtt álló tranzakciókat tekintve – pozitív várakozásaim vannak a befektetések éves alakulásával kapcsolatban, és bízom abban, hogy a teljes volumen idén is legalább 1,9-cel fog kezdődni.”

Az ESTON piaci előrejelzése alapján a hazai piacon 2019-ben is kitart a tőkeerős kereslet, és a befektetési ügyletek összértéke az előző évhez képest nem csökken. A bővülés mértékét a megfelelő kínálat fogja meghatározni, a hozamcsökkenés pedig tovább folytatódik.

 

ESTON