1.   Emelkedő bérleti díjak
A díjak növekedése ismét megindult, és jelentős hatással lesz az ipari és logisztikai szektorra 2014-ben. A 2013-ban fellendülő GDP 1,3,  az ipari kibocsátás 1,8 százalékkal nőhet az idén az EU 28 országában. A növekedés főleg az Egyesült Királyságra lehet jellemző, mielőtt átterjedne Németországra, Franciaországra és a kelet-közép-európai térség egyes gazdaságaira.
 
2. Folytatódó befektetési lendület
A befektetők figyelme már tavaly az ipari ingatlanszektor felé fordult, és ez a lendület 2014-re is várhatóan fennmarad. A befektető-fejlesztők és az állami alapok, illetve a tengerentúli nyugdíjalapok közötti partnerségi megállapodások a tavalyi év során bővültek és várhatóan továbbiak követik őket. A magánbefektetők növekvő étvágya is egyértelműen érződik a piacon.
 
A lendület tükrözi a befektetői logika szélesebb elfogadottságát számos befektetői csoportban, a fellendülés időszakában megszokott magasabb hozam igazolásán túl is. A jó lokációk magasabb árazása lesz a válasz a befektetési aktivitás növekedésére, a bérlői kereslet esetében pedig ciklikus növekedés várható, tovább lendítve a befektetők aktivitását.
 
„Az ipari ingatlanszektorba történő befektetések minden más szektort felülmúlva, 50 százalékkal nőttek a tavalyi évben, és idén további lendület várható. A szakértő fejlesztő-befektetők és a befektetési alapok megállapodásai – hasonlóan az Egyesült Államokhoz, ahol tavaly a befektetések szintje nőtt és a tőkeköltség csökkent – növelték az amerikaiak érdeklődését az európai piac iránt.” – nyilatkozta James Markby, a CBRE európai ipariingatlan-befektetési piacokért felelős vezetője.
 
3. Innováció a megrendelések teljesítésében és a szállításban
Az online kereskedelem növekedése miatt néhány piacon több mint 40 százalékkal nőttek a logisztikai bérleti tranzakciók, és miután az e-kereskedelem várhatóan kétszámjegyű növekedést produkál a következő öt évben, az ezt kiszolgáló ingatlanok iránti bérlői kereslet továbbra is erős marad.
 
A szállítás sebességének és megbízhatóságának növelése érdekében végzett fejlesztés az egyik lényeges korlátja az online kereskedelemnek – a fogyasztónak a szállítás számít. A szektorban erősödhet a verseny, ami lehetőséget teremt a csomagszám növelésére, illetve speciális vagy helyi kapacitások megszerzésére. A megbízható, költséghatékony rendszerek iránti kereslet miatt a csomagszállítási rendszerek további fejlesztése is várható. Ez a nagy áteresztőképességű, városi logisztikai létesítmények hálózatának sűrítését is igényli.
 
4. Felzárkózó piacok növekedése
Kelet-Európa és Afrika néhány gazdasága profitálhat a kereskedelmi partnerek növekvő fogyasztásából. Az előrejelzések szerint a felzárkózó országok növekedése az EMEA-régióban lesz a legerősebb: Afrika legnagyobb hat piaca például 4,6 százalékkal nőhet az idén, messze felülmúlva az 1,6 százalékos német, vagy a 2,4 százalékos brit bővülést.
 
„Egyre több cég választja Afrikát, mint növekedési tervének expanziós célpontját. A közlekedési infrastruktúra fejlesztésével ez jelentős bővülést jelent a szerződéses logisztikai piacon az elkövetkező években.” – mondta Richard Holberton, a CBRE európai ipari ingatlanpiaci kutatásokért felelős vezetője.
 
5. Az ellátási lánc hatékonysága
Az ellátási lánc még hatékonyabbá fejlesztése érdekében a bérlők, kereskedők és a logisztikai szolgáltatók szigorú költségmenedzsment-programokat valósítanak meg. Mindazonáltal annak érdekében, hogy megfelelően átfogó és hatékony szolgáltatást nyújthassanak, egyensúlyozniuk kell a költségmenedzsment és a befektetési célok között. A Nyugat- és Kelet-Európa közötti kapcsolat fejlődésével és az ipari kibocsátás növekedésével még több outsourcing-megbízást kapnak a specializált logisztikai vállalatok.
 
6. A fejlesztések újrakezdése
A feltételek megértek arra, hogy a fejlesztések széles körben újrainduljanak 2014-ben. A „build-to-suit” (igény szerint épített) fejlesztésektől eltekintve az ipari és logisztikai fejlesztések nagyon lelassultak az elmúlt időszakban. A piac fejlődése és a jelentősen javuló befektetői étvágy arra bátorítja a befektetőket, hogy számos helyszínen új fejlesztésekbe kezdjenek.
 
“Az európai logisztikai piac fókusza észrevehetően keletre mozdul, így a közép-európai régió egyre értékesebb. Az Amazon Lengyelországot választotta európai elosztó-központjául, és a magyarországi bérlők is terjeszkedtek 2013 során. Az ország infrastrukturális ellátottsága miatt Budapest fontossága ugyan megkérdőjelezhetetlen, bár Győr szerepe egyre jelentősebb, nemcsak mint gyártó, de mint elosztó központ is.” – nyilatkozta Baka Gergely, a CBRE Magyarország ipari ingatlanokért felelős vezetője.
 

 

CBRE