Németh Attila, a 2011-ben alakult, magyar magánszemélyek tulajdonában lévő társaság ügyvezetője közölte: eredetileg a Tolna megyei Tamásiban építkeztek volna, de mivel a kiszemelt területet nem sikerült megvásárolniuk, az Ormánság központjára, Sellyére esett a választásuk. A döntésben szerepet játszott a napsütéses órák magas száma, és az is, hogy itt 60 százalékos európai uniós és hazai pályázati támogatást kaptak tervük megvalósításához - mondta.

 

Az ügyvezető kitért arra, hogy a cég 13-15 éves megtérülési idővel és évi 25-26 millió forint árbevétellel, valamint 2,5-5 millió forint éves nyereséggel számol. "A megtérülési idő a zöldenergia átvételi árának emelkedésével rövidülhet. Ez az ár jelenleg 32 forint kilowattóránként, amely lényegesen kevesebb, mint a környező vagy a nyugat-európai országokban - jegyezte meg.

 

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy minél több, megújuló energiákra alapozó fejlesztésre van szükség, mert ezek egyszerre teremtenek munkahelyeket, szolgálják a környezetvédelmi érdekeket, és növelik az energiaellátás biztonságát.


Hozzátette: biztos abban, hogy a jövőben egyre több helyen kezdődik a sellyeihez hasonló beruházás, mert az ösztönzőrendszerek arra irányulnak, hogy a megtérülési idő ne másfél évtized, hanem annak a fele, harmada legyen.

 

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos arról szólt, hogy az ország egyik legszegényebb térsége, a dél-baranyai Ormánság felzárkóztatásában fontos szerepe lehet a megújuló energiákban rejlő lehetőségek kihasználásának.


Példaként említette, hogy a naperőművek mellett biogázüzemet lehetne működtetni mezőgazdasági melléktermékekből, valamint a Sellye alatt található 60-62 Celsius fokos víz is alkalmas lehet energetikai célokra.

 

MTI