A piac egyik sikeres lokációja a repülőtér környéke: amellett, hogy a válság éveiben ezen a piacon történt a legtöbb új fejlesztés, az üresedési ráta is folyamatosan csökken. Kevés a repülőtér közvetlen közelében található ingatlanok száma; csupán 3 projekt összesen 100 000 négyzetmétert tesz ki, ami a teljes modern ingatlan állomány 5%-a. A repülőtér környezetének egyik legsikeresebb projektje az Airport City, amely sikeresen ötvözi a spekulatív és built-to-suit fejleszéseket a piac egyik legkeresettebb részén. A több mint 25 000 négyzetméteres logisztikai park szinte teljes mértékben bérbeadott. A CPI Hungary (korábban Ablon) portfóliójába tartozó Airport City nagy előnye, hogy több mint 60 000 négyzetméter fejlesztési potenciállal rendelkezik, így számos bérlőnek kínál optimális megoldást, kiegészítve a repülőtérhez közeli elhelyezkedés előnyeit.

Az Airport City és a DTZ múltja már a kezdetektől összefonódik, 2008-ban a projekt indulásakor az ingatlantanácsadó szakmai hozzáértésével támogatta a fejlesztést és a bérbeadást. A két cég szakemberei most újra együttműködnek, mivel a DTZ lett az Airport City kirázólagos bérbeadó ügynöksége.

Joó Domonkos, a DTZ üzletágvezetője szerint: „Az elmúlt években csupán néhány előbérleti szerződés alapján épült projekt valósult meg, spekulatív módon pedig nem épültek raktárak. Ez azt eredményezte, hogy a szabadon álló területeken már nem lehetséges minden bérlői igényt kielégíteni, különösen, ha nagyobb területről beszélünk. Ezért úgy gondolom, hogy a magyar piac ismét elért abba a fázisba, amikor ismét versenyképes alternatívát jelent majd az előbérleti konstrukció nagyobb igények esetén. Emellett pedig speciálisabb gyártó vagy raktárterületet kereső bérlők számára pedig eddig is előnyt jelentett ez az egyedi igények alapján történő építkezés, hiszen már a tervasztalon személyre lehet szabni az épületet. Ez pedig kevesebb kompromisszummal jár és sok esetben költséghatékonyabb is, mint egy meglévő épület átalakítása.”

Az Airport City Logisztikai Park fejlesztője a CPI Hungary (korábban Ablon). A fejlesztés sikere nyitása óta töretlen, minden bérlővel sikerült megállapodni a folytatásról. A továbbiakban tervezett, engedéllyel rendelkező fázisok valós lehetőséget nyújtanak az új érdeklődők és a jelenlegi bérlők számára is. A cégcsoport bizonyította, hogy az ingatlanpiacon tapasztalható nehézségek ellenére is megfelelő forrásokkal és szakértelemmel rendelkezik a projekt sikeres irányítására.


Lovro Adrienn a CPI Hungary ügyvezetője szerint az Airport City sikerének kulcsa, hogy cége folyamatosan szem előtt tartja a potenciális és már meglévő bérlőinek érdekeit és igyekszik minden igényre megoldást találni. A projekt kapcsán elmondható, hogy a park sikerét fejlesztői és üzemeltetői tapasztalatunk mellett a neves, prosperáló cégekből álló bérlői portfóliónk is erősen támogatja. – mondja a cégvezető. A park bérlői között van az Agility Magyarország Kft, ők jelenleg 5 000 m2-t bérelnek, míg a Park legnagyobb bérlőjével a Benteler Distribution Kft-vel 2012-ben írtuk alá hosszú távú bérleti szerződésünket 6 300 m2 iroda- és raktárterületre.
Lovro Adrienn tájékoztatása szerint a mintegy másfél kilométerre elhelyezkedő reptér és a Logisztikai Parkon belül nyújtott raktárcsarnokokat és vámszolgáltatásokat magukba foglaló épületek ideálisak kereskedelmi elosztó, illetve szállítmányozó gyűjtő raktárak számára. A lokáció és a szolgáltatások színvonala kiemelt stratégiai szempont az Airport City fejlesztésében.

 

DTZ