A hazai jelzálogbankok között a legtöbb refinanszírozott partnerbankkal rendelkező és a Magyar Bankholdinghoz tartozó hitelintézet céljai közé tartozik, hogy ösztönözze partnerei körében a fenntartható termékeket és szolgáltatásokat, valamint tovább erősítse felelős és átlátható működését. Hosszú távú cél, hogy a jelzálogbank hozzájáruljon az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez, illetve a refinanszírozott ingatlanbiztosítéki állomány energiahatékonyságának növeléséhez.

Cél a fenntartható eszközök arányának növelése

A Takarék Jelzálogbank a hazai jelzáloghitelezés meghatározó szereplője kíván maradni, tartva a 20 százalékos piaci részesedését és megfelelve a piaci elvárásoknak, valamint alkalmazkodva a mindenkori gazdasági és tőkepiaci környezet kihívásaihoz.

Európai uniós adatok szerint az épületek felelősek a végső energiafogyasztás és szén-dioxid kibocsátás mintegy 40 százalékáért. A jelzálogbank üzleti és egyben ESG stratégiai célja az új, energiahatékony épületek arányának növelése a meglevő lakásállományon belül és a kifejezetten energiahatékony felújítási hitelezés ösztönzése.

A Takarékbank Jelzálogbank 2023-ra kitűzött célja, hogy növelje a zöld, illetve fenntartható eszközök arányát portfóliójában, 2025-re pedig legalább 15 százalékra tervezi növelni a zöld jelzáloghitelek arányát a refinanszírozott portfólión belül, amellyel közvetett módon a hazai energiahatékony ingatlan állományt felépülését támogatja. Emellett szintén legalább 15 százalékra szeretné gyarapítani a zöld jelzáloglevelek arányát a teljes forgalomban lévő jelzáloglevél állományán belül.

Nemzetközi szabványnak megfelelő jelentést adott ki a Takarék Jelzálogbank

A Magyar Bankholding tagbankjaként a Takarék Jelzálogbank erősíteni kívánja hazánkban és a szektorban a zöld innovációt, és motiválni a partnerbankokat a zöld célokat támogató együttműködésekre. A bank első Fenntarthatósági jelentése a jelzálogbanki tevékenység fenntarthatósági szempontjait mutatja be, amely alapjait és keretét a Takarék Jelzálogbank ESG Stratégiája határozza meg.

„A Takarék Jelzálogbank elkötelezett aziránt, hogy a piaci elvárásoknak megfelelve a fenntarthatósági tényezőket beépítse üzleti tevékenységébe a jövőben is. A bankot története során mindig is az erős innovációs készség jellemezte. Ezért szinte magától értetődő volt, hogy a zöld jelzáloglevél keretrendszer felállítása és a zöld refinanszírozás kialakítását, az ingatlanok automatizált értékelését biztosító AVM (Automata értékbecslés) rendszer fejlesztését követően további, jövőbe mutató lépéseket tegyünk a fenntarthatósági stratégiánk kialakításáért, megvalósításáért és a transzparenciát biztosító jelentéstétel elindításáért” – mondta dr. Nagy Gyula László, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója.

A Takarék Jelzálogbank fenntarthatósághoz való viszonyát rövid- és hosszú távon két alaptényező határozza meg. Egyrészt jogi státuszából adódóan különleges szerepet tölt be jelzálogbankként a hazai bankszektorban, másrészt pedig a Magyar Bankholding tagjaként, leánybankként a bankcsoporton belül is speciális funkcióval rendelkezik.

„Magyarország második legnagyobb bankcsoportjakért a Magyar Bankholding célja, hogy a meghatározó piaci szereplőként a hazai bankszektor élmezőnyébe tartozzon a fenntarthatóság terén is. A bankcsoport, illetve a hozzá tartozó tagbankok és leányvállalatok egyaránt kiemelt szereppel és felelősséggel bírnak a fenntartható és klímacélú beruházások támogatását, finanszírozását illetően. Ennek egyik fő lépéseként a bankcsoport ESG Stratégiát dolgozott ki, amelynek vállalásaihoz a hozzá tartozó jelzálogbank is szeretne csatlakozni a most bejelentett stratégiájával” – mondta Puskás András, a Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója.

 

Magyar Bankholding