2022-ben az építőipar termelése 3,0%-kal nagyobb volt a 2021. évinél, az év egészében pedig az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – átlagosan 24,5%-kal magasabbak voltak az előző évihez mérten – egyebek közt ez is kiderül a KSH friss, ma közölt adatsorából.

„Az ipari ingatlanok piacán az elmúlt esztendő minden szempontból rekordévet jelentett, hiszen mind a bérleti díjak, mind a keresleti oldal eddig nem látott csúcsra emelkedett, a kivitelezési költségek pedig a mögöttünk álló évtized legmagasabb szintjére nőttek” – kommentálta a statisztikai hivatal jelentését Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója. A Futureal-csoporthoz tartozó, Budapest vonzáskörzetében az elmúlt két évben összesen mintegy 270 000 m2 ipari és logisztikai ingatlanfejlesztést indító társaság vezetője szerint ugyanakkor az év végére a kivitelezési költségek terén már enyhülés következett be, mégpedig a kormányzati beruházások felülvizsgálata, vagyis az állami megrendelések terén bekövetkezett csökkenés miatt. „E költségcsökkenés százalékos mértéke ugyanakkor nem érte el a kétszámjegyű tartományt, hiszen az infláció és a magas energiaárak ellentétesen hatottak” – tette hozzá a szakember.

A HelloParks vezetője az idén az elmúlt évben tapasztalható kilengések után kevésbé hullámzó, kiszámíthatóbb üzleti és gazdasági környezetre számít az építőiparon belül jelentős súllyal rendelkező logisztikai és ipari ingatlanfejlesztések piacán. „Már most is tapasztaljuk, hogy a magas kamatok csökkentik a beruházási hajlandóságot, ez pedig azt eredményezi, hogy tovább mérséklődhetnek a kivitelezési költségek” – fogalmazott Nemes Rudolf.

 

HelloParks