A várakozások szerint a Prologis portfóliójának minősége, a vállalat ügyfélbázisa és stabil üzleti mérlege együttesen enyhíteni tudja a COVID-19 által teremtett kihívásokat 2020 folyamán.

A világjárvány a vállalat régiós piacaira különbözőképpen fog hatni, beleértve Európát, ahol a keresleti és kínálati dinamikák megváltozása következtében a kihasználtsági szintek 130 bázispontos csökkenése várható. Az első negyedévben a vállalat a vártnál magasabb bérletidíj-növekedést könyvelhetett el, ám az előrejelzések az év egészére nézve enyhébb növekedést mutatnak.

További fontos megállapítások:

• Az élelmiszerek és italok, valamint a mindennapi fogyasztási cikkek szektorában aktív Prologis-ügyfelek részéről a
kereslet erőteljes növekedése figyelhető meg, míg a ruházat, sportszerek, bútorok és háztartási cikkek területén a
kereslet visszaesése tapasztalható.

• A Prologis folytatja a már lekötött spekulatív fejlesztések és az aláírt build-to-suit (BTS) projektek megvalósítását.
A vállalatnak világszerte 30 BTS fejlesztése zajlik, az ügyfelek mindegyik esetben jelezték, hogy folytatni kívánják a
projektet. Ide tartozik három új BTS fejlesztés elindítása Németországban, Olaszországban és Lengyelországban.

• A vállalat csökkent keresletre számít a harmadik negyedévben, ugyanakkor megjegyzi, hogy az év vége felé
megindulhat a működési környezet javulása.

A Prologis első negyedéves európai tevékenysége:

A Prologis európai portfóliója a negyedév végén 756 épületből és 18,5 millió négyzetméternyi területből állt. A kihasználtság szintje 96,0%-os volt. A vállalat első negyedévi teljes fejlesztési tevékenysége Európában
106 384 négyzetmétert tett ki, ennek 84,1%-a build-to-suit, amely a fogyasztói központok közelében fekvő kulcsfontosságú logisztikai piacokon valósult meg.

A közép-európai (KE) régió legfontosabb számai 2020. március 31-én:

Működési tevékenység

• A közép-európai térség portfóliója 4,2 millió négyzetméter volt (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország), ebből Magyarország 613 800 négyzetmétert tett ki;

• A portfólió kihasználtsági szintje továbbra is stabil, 95% - Magyarországon 99,4%;

• Több mint 380 000 négyzetméterre írtak alá bérleti szerződést, amely 35% -os növekedést jelent az előző évazonos időszakához képest.

Befektetési tevékenység

• Egyetlen beruházás sem állt le Közép-Európában.

• Közép-Európában jelenleg 5 épület áll fejlesztés alatt, összesen 160 000 négyzetméteren: Lengyelországban (Prologis Park Janki, Prologis Park Ruda Śląska), Csehországban (Prologis Park Prague-Uzice) és Magyarországon (Prologis Park Budapest-Harbor).

• Értékesítésre került a Prologis Park Nitra területén lévő 37 800 négyzetméteres 3. épület, amelynek vevője
előzetesen már a park 1. és 2. épületét is megvásárolta.

Jótékonyság és a közösségek támogatása

A Prologis Foundation 5 millió dollár pénzbeli adományt különített el a COVID-19 ellen harcoló segélyszervezetek számára világszerte, különös hangsúlyt fektetve a rászorulók étkeztetésére és a járvány által drasztikusan sújtott egészségügyi közösségek támogatására.


Prologis