Működési eredmények
A vállalat 205.059 négyzetméternyi területre kötött új bérleti szerződést és 385.501 négyzetméternyi bérleti szerződést hosszabbított meg. 2018-ban a bérleti szerződések összesen 3,06 millió négyzetmétert tettek ki, amely egy várt csökkenés volt.

Kiemelkedő új bérleti szerződések a negyedik negyedévben:

- 20.150 négyzetméter a Maurice Ward Group számára a Prologis Park Pilsen II területén (Csehország)
- 25.707 négyzetméter az ID Logistics számára a Prologis Park Clesud területén (Franciaország)
- 21.869 négyzetméter a Transport International Transmec számára (Isle D’Abeau, Franciaország)
- 15.986 négyzetméter a Picnic számára a Prologis Park Eemhaven területén (Hollandia)
- 10.339 négyzetméter egy autóipari óriás számára a Prologis Park Munich Neufahrn területén (Németország)

„Jelenlegi portfóliónk minden eddiginél erősebb” – mondja Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke. „A kereslet egészséges, többéves értékesítési programunkat a tervezettnél előbb sikerült lezárnunk, az ebből befolyó összegből pedig újabb fejlesztéseket indítottunk. A továbbiakban a bérleti díjak emelkedéséből, valamint a vállalatunk méretéből fakadó számtalan előnyt hasznosítjuk, ennek részeként ügyfeleink kiszolgálása, problémás ügyeik megoldása kiemelt figyelmet kap, hogy kapcsolatunkat még szorosabbra fűzzük velük.”

Tőkebevonás
A vállalat a negyedik negyedévben 12, összesen 287.783 négyzetméternyi fejlesztést indított el Csehországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Szlovákiában és az Egyesült Királyság területén, melyek 31,1 százaléka build-to-suit, 68,9 százaléka spekulatív jellegű volt.

2018-ban a Prologis 15 build-to-suit és 22 spekulatív projektet indított el, összesen 918.076 négyzetméteren, amelynek 47,6 százaléka már előzetesen bérbeadásra került. A negyedév megkezdett fejlesztései között a következőket említhetjük:

- 49.700 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Dirft III területén (Egyesült Királyság)
- 39.400 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Brno területén (Csehország)
- 30.176 négyzetméter BTS bővítés a Prologis Park Tilburg területén (Hollandia)
- 22.084 négyzetméter spekulatív fejlesztés a Prologis Park Siziano területén (Olaszország)

„A negyedik negyedévet az egészséges kínálat és az azonnali, erős kereslet összhangja jellemezte. Mindez a továbbra is alacsony üresedési rátával együtt a spekulatív épületek számának rendszerezetettebb növekedését eredményezte.” – teszi hozzá Ben Bannatyne. „A piaci feltételek továbbra is kedvezők, a változatos és széles körű kereslet pedig kiegyensúlyozott kínálattal egészül ki. A nettó működési bevétel nagysága szerint a német, holland, cseh, olasz, spanyol, magyar és svéd piacok tekinthetők a legerősebbeknek.”

További tevékenység
A Prologis hat, összesen 105.367 négyzetméternyi épületet vásárolt Hollandiában, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban, valamint hat, összesen 218.323 négyzetméter alapterületű telket Csehországban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában. A vállalat 2018 során összesen 157.663 négyzetméternyi épületet és 1,7 millió négyzetméternyi telket vásárolt.

A Prologis 57, összesen 1,06 millió négyzetméternyi épületet értékesített Németországban, Franciaországban, Magyarországon, Olaszországban, Hollandiában és Spanyolországban, továbbá kilenc, összesen 780.698 négyzetméter alapterületű telket adott el Franciaországban, Olaszországban, Magyarországon és Lengyelországban. 2018-ban összesen 1,75 millió négyzetméternyi épület értékesítése és 1,38 millió négyzetméternyi telek eladása valósult meg.

A negyedév végén a vállalat konszolidált alapon vagy konszolidálatlan vegyesvállalatokon keresztül összesen 16,3 millió négyzetméter ingatlant és fejlesztési projektet birtokolt részben vagy egészben Európában.

 

Prologis