Működési eredmények


A Prologis első negyedévét 95 százalékos bérbe adottsági szinttel zárta Európában. A vállalat több új bérleti szerződést is kötött ezen időszak alatt, összesen közel 260 500 négyzetméternyi területre.

A negyedév végén a vállalat működési portfóliója elérte a 15,4 millió négyzetmétert. A fejlesztéseket és az értéknövelő akvizíciókat is számolva a portfólió már a 16,4 millió négyzetmétert is meghaladta.

 „Az ügyfélhangulat Európa-szerte kezd egyre kiegyenlítettebbé válni.” – nyilatkozta Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke – „Észak-Európában és az Egyesült Királyságban továbbra is igen kedvező, míg Közép-, Kelet- és Dél-Európában egyre inkább javul. Az európai bérbe adottsági szintünk pedig minden eddiginél magasabb.”

Kereslet tekintetében az első negyedévben a legerősebb piacok közt szerepeltek:
•    Egyesült Királyság, Hamburg, München, Dél-Hollandia, Rotterdam és Svédország (Észak-Európa)
•    Lyon, Le Havre és Barcelona (Dél-Európa)
•    Prága, Budapest és Pozsony (Kelet-Közép-Európa)
   
Jelentős, első negyedéves bérleti tevékenységek:
•    35 000 négyzetméteres létesítmény a logisztikai szolgáltató XPO számára Amszterdam mellett (Hollandia);
•    18 000 négyzetméteres fejlesztés a logisztikai szolgáltató Linemart számára Prágában (Csehország);
•    7 100 négyzetméteres fejlesztés egy expressz szállítmányozó vállalat számára Chorzów-ban (Lengyelország).

Megkezdett fejlesztések


Az ’A’ osztályú ipari ingatlanok továbbra is hiánycikknek számítanak az európai piacon. Az első negyedévben a Prologis Europe négy fejlesztést indított el Hollandiában, az Egyesült Királyságban, valamint Csehországban. A fejlesztések összesen 59 030 négyzetmétert tesznek ki, amelynek 71 százaléka build-to-suit, a maradék 29 százalék pedig spekulatív.

A megkezdett fejlesztések:
•    36 600 négyzetméter az e-kereskedelemben tevékenykedő Coolblue számára Tilburgben (Hollandia);
•    10.500 és 7.300 négyzetméteres spekulatív létesítmények Nyugat-Londonban (Egyesült Királyság)
•    5 200 négyzetméter az élelmiszerlogisztikai szolgáltató Nagel Cesko számára, és 5100 négyzetméter a Logiflex CZ logisztikai szolgáltató számára Prágában (Csehország).


„A szilárd működési alapokkal rendelkező szűkebb piacokon továbbra is szelektív fejlesztésekkel igyekszünk bővülni az alacsony kínálat, a rendelkezésre álló tőke, valamint a pozitív ügyfélmegítélés eredményeképpen.” – nyilatkozta Bannatyne.

Akvizíciók és eladások
Az első negyedévben a Prologis Europe 30 millió euró értékben vásárolt épületeket, amelyek együttesen elérik az 52 600 négyzetmétert, illetve öt további földterületet, 414 390 négyzetméter összterülettel. Ezek a beszerzések összhangban állnak a Prologis globális piacokon bevezetett óvatos beruházási stratégiájával.

Az akvizíciók közt szerepel:


•    Két épület a Borgosesia Gestioni SGR Fiano Romanotól, Róma közelében

A negyedév során a Prologis Europe több ingatlanát is értékesítette Spanyolországban, az Egyesült Királyságban illetve Hollandiában, amelyek teljes összege eléri a 214 millió eurót.

Az értékesítések közt szerepel:
• A spanyol ipari ingatlanok 144.300 négyzetméteres portfóliója, melyet a GreenOak Real Estate Fund vásárolt meg.

„A logisztikai ingatlanok továbbra is vonzzák a befektetőket, illetve a fejlesztésekre szánt források is biztosítottak.” –tette hozzá Bannatyne – „A finanszírozási rátánk a teljes negyedév során stabil maradt és a további csökkenés lehetősége is fennáll az év előrehaladtával.”

 

 

Prologis