A vállalat 2017 első félévében 2,4 millió négyzetméternyi ingatlanra kötött és hosszabbított meg bérleti szerződést, valamint 13 épület, összesen mintegy 393.455 négyzetméter építését kezdte meg. Új fejlesztései a következők voltak:

•    36.672 négyzetméter a Coolblue számára a Prologis Park Tilburgban (Dél-Hollandia)
•    27.150 négyzetméter a Logiters (ID Logistics Group) számára a Prologis Park Penedesben (Spanyolország)
•    16.199 négyzetméter a Textile House számára a Prologis Park Bratislavában (Szlovákia)
•    30.240 négyzetméter a Sainsbury számára a Prologis Park Pinehamben (Egyesült Királyság)

2017. június 30-ig a vállalat tulajdonában lévő ingatlanok, illetve beruházások és fejlesztési projektek alapterülete összesen 16,9 millió négyzetméter volt Európában. Az ingatlanok kihasználtsága 96,2 százalékos.

„Az év első hat hónapjában az európai kereslet 10 éves csúcson volt"– mondta Ben Bannatyne, a Prologis Europe elnöke. – "Számos különböző szektorban tartós keresletet tapasztalunk ügyfeleink részéről. A disztribúciós tevékenység optimalizálására törekvő vállalatok átalakítják az ellátási láncot, és az elhelyezkedés egyre fontosabb szerepet játszik ingatlannal kapcsolatos döntéseik meghozatalában.”

Reagálva az „A” osztályú logisztikai központok tartósan alacsony kínálatára, a Prologis ingatlanokat vásárolt a kiemelten jó helyszíneken lévő ipari parkok, úgy mint a Prologis Park Bratislava (Szlovákia), a Prologis Park Tilburg (Dél-Hollandia) és a Prologis Park Hemel Hempstead (az Egyesült Királyság londoni és délkeleti piaca) bővítése céljából.

A Prologis az év első felében 138 hektárnyi fejlesztési célú területet vásárolt meg Európában, valamint öt 100%-os kihasználtságú, összesen 77.000 négyzetméter alapterületű épületet Svédországban. A vállalat ugyanezen időszakban 397.000 négyzetméternyi épületet és 32 hektárnyi földterületet értékesített Európában.

Az ingatlankiadás növekedése tovább folytatódott 2017 első hat hónapjában Észak-Európa és az Egyesült Királyság korlátozott kínálatú piacain csakúgy, mint Olaszország, Spanyolország és Magyarország erősödő piacain.

Ebben az időszakban az Egyesült Királyság, Hollandia, Németország, Olaszország, Szlovákia, Stockholm, Barcelona, Prága és Budapest jelentette a legerősebb piacot a Prologis Europe számára.

A Prologis Közép- és Kelet-Európában

A Prologis 2017 első félévében 760,000 négyzetméternyi ingatlanra kötött és hosszabbított meg bérleti szerződést és 12, összesen 240 000 négyzetméter alapterületű épület, köztük hét build-to-suit (BTS) épület kivitelezését fejezte be. A vállalat két, összesen 23,000 négyzetméter alapterületű BTS épület építését kezdte el.

2017. június végén a Prologis CEE üzemeltetési portfoliója összesen 4,61 millió négyzetméter volt. A portfolió az új fejlesztésekkel együtt elérte a 4,72 millió négyzetmétert. Az ingatlanok kihasználtsága stabilan 95,4 százalékos volt.

A Prologis emellett 81 hektárnyi földterületet vásárolt Közép- és Kelet-Európában, ugyanakkor 117,000 négyzetméternyi épületet és 24 hektárnyi földterületet értékesített.

 


ProLogis