Működési teljesítmény
A vállalat 1,6 millió négyzetméternyi területet adott bérbe Kelet-Közép-Európában. Az új bérleti szerződések valamivel több mint 500.000 négyzetmétert, míg a megújított szerződések több mint 1 millió négyzetmétert tettek ki, a fennmaradó területekre pedig rövid távra szóló szerződéseket kötöttek. A kelet-közép-európai portfólió kihasználtsága 97,4 százalékos rekordértéket ért el.

Az év végén a Prologis kelet-közép-európai portfóliója 4,4 millió négyzetméter volt.

Kiemelkedő új bérleti szerződések:
•    45.100 négyzetméter az Empik Group számára (Sochaczew, Lengyelország)
•    21.200 négyzetméter az INTUON számára (Pozsony, Szlovákia)
•    19.600 négyzetméter a világ egyik vezető ruházati és lakberendezési kiskereskedelmi vállalata számára (Budapest-Gyál, Magyarország)
•    13.200 négyzetméter a PST CLC számára (Prága-Uzice, Csehország)

Kiemelkedő megújított bérleti szerződések:
•    37.500 négyzetméter az Auchan számára a magyarországi Prologis Park Budapest-Üllő területén
•    36.900 négyzetméter a Moto-Profil számára a lengyelországi Prologis Park Chorzów területén
•    27.600 négyzetméter a NAY számára a szlovákiai Prologis Park Bratislava területén
•    13.700 négyzetméter a L’Oreal számára a csehországi Prologis Park Prague East területén

„A Prologis méltó módon, egy újabb erős évvel ünnepelhette 20. európai évfordulóját” – mondta Martin Polak, a Prologis kelet-közép-európai regionális vezetője. „A kihasználtság 97,4 százalékos rekordértéket ért el, a megújított bérleti szerződések volumene pedig 11 százalékkal nőtt, meghaladva az 1 millió négyzetmétert, amely egyértelmű jele annak, hogy ügyfeleink értékelik az általunk kínált központi elhelyezkedésű, magas minőségű épületeket és kiváló üzemeltetési szolgáltatásainkat.”

Befektetési tevékenység
A Prologis 2017-ben kilenc új fejlesztést indított el, összesen 170.200 négyzetméternyi területen – ennek 32 százaléka build-to-suit, 68 százaléka spekulatív beruházás. E tevékenység a Prologis szelektív fejlesztési stratégiájának a része azokon a kiemelt piacokon, amelyeket alacsony üresedési ráta mellett erős kereslet jellemez.

Megkezdett fejlesztések:
•    62.400 négyzetméter spekulatív fejlesztés (két épület) a szlovákiai Prologis Park Nitra területén
•    28.300 négyzetméter spekulatív fejlesztés a csehországi Prologis Park Prague-Uzice területén
•    23.700 négyzetméter build-to-suit fejlesztés a VAFO PRAHA számára a csehországi Prologis Park Prague-Rudna területén
•    16.200 négyzetméter build-to-suit fejlesztés a Textile House számára a szlovákiai Prologis Park Bratislava területén
•    14.500 négyzetméter spekulatív fejlesztés a csehországi Prologis Park Prague-Airport területén

A Prologis 2017-ben 15 épületet adott át összesen 275.000 négyzetméternyi területen, ezek közül három fejlesztést kezdtek meg és fejeztek be ugyanabban az évben. Az átadott épületek 95 százaléka bérbeadásra került.

Befejezett fejlesztések:
•    56.000 négyzetméter build-to-suit fejlesztés a Tesco számára a csehországi Prologis Park Galanta-Gan területén
•    42.300 négyzetméter build-to-suit fejlesztés az Agata számára a lengyelországi Prologis Park Piotrków II területén
•    30.250 négyzetméter build-to-suit fejlesztés a HP Tronic számára a csehországi Prologis Park Prague-Jirny területén
•    21.200 négyzetméter spekulatív fejlesztés a szlovákiai Prologis Park Bratislava területén
•    18.100 négyzetméter build-to-suit fejlesztés az Arvato Polska számára a lengyelországi Prologis Park Stryków területén

Felvásárlások és eladások
A Prologis Szlovákiában 81,59 hektárnyi földterületet vásárolt a Prologis Park Bratislava számára és további 12,75 hektárt új parkja, a Prologis Park Nitra számára.

A Prologis 2017-ben 10, összesen 365.440 négyzetméter alapterületű épületet és 25,86 hektár földterületet adott el Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban.

Fenntarthatóság
A piacvezető cseh sportszerforgalmazó, a Sportisimo számára a Prologis Park Prague-Rudna területén fejlesztett 18. épület lett az első olyan logisztikai ingatlan Csehországban, amely megkapta a legmagasabb, ’kiemelkedő’ BREEAM minősítést. Ezen kívül csupán egy olyan épület található még Kelet-Közép-Európában, amely ilyen minősítéssel rendelkezik.

A Prologis Magyarországon
2017-ben a vállalat rekordértékű, 316.300 négyzetméternyi területet adott bérbe, az év végén a kihasználtság 99,5 százalékos csúcsot ért el. A Prologis két új épületet adott át összesen 21.000 négyzetméternyi területen.

„Az ipari ingatlanjaink iránti kereslet erős volt 2017-ben, a szűkös kínálat mellett bérbe adott területeink arányát folyamatosan növelni tudtuk” – mondta Kemenes László, a Prologis magyarországi ügyvezetője. „Köszönhetően kimagasló színvonalú üzemeltetésünknek, valamint gyors és rugalmas megoldásainknak, ügyfeleink hosszabb időtartamra kötnek bérleti szerződést.”

A Prologis négy kelet-közép-európai országban aktív, teljes portfóliója eléri a 4,4 millió négyzetmétert, amellyel Kelet-Közép-Európa vezető logisztikai ingatlanszolgáltatója (2017. december 31-i adatok alapján).

 

ProLogis