A Prologis, Inc., a logisztikai ingatlanpiac globális vezető vállalata bejelentette, hogy 33.700 négyzetméteres, a cseh Sportisimo sportkereskedővel közös épülete a Prologis Park Prága-Rudnában a Cseh Köztársaság első logisztikai létesítménye, amely megkapta a BREEAM legmagasabb akkreditációs minősítését. Ezenkívül egy ilyen épület van még Kelet-Közép-Európában.


A BREEAM, a világ vezető fenntarthatósági értékelési módszere az infrastrukturális és építkezési projectek területén, kiváló minősítést adományoz a 85 százalék feletti fejlesztési teljesítményért számos alapkategóriában, úgy mint kormányzat, földhasználat és ökológia, források és energia, szociális és gazdasági  jólét, szállítmányozás, szállítás és innováció.


Az idei év előző időszakában befejezett 18-as épület 88,1 %-os BREEAM pontot kapott. Egy olyan design-t tükrözve, amely nem csak a környezetbarát anyagok használatát foglalja magában, hanem jelentős operációs megtakarítást is biztosít. A napi ivóvíz-fogyasztás 56 százalékkal, míg az elsődleges energiafogyasztás 18 százalékkal csökkent. Az összes energiaoutput-ot folyamatosan a legmodernebb mérőrendszerek ellenőrzik, míg a vízszolgáltatás lyukérzékelős rendszerekkel van felszerelve.


"Ez az akkreditáció az alapja az innovációnak, minőségnek és minden részletre kiterjedő figyelemnek, amelyet a Prologis alkalmaz minden fejlesztésének design-jában és felépítésében" - mondja David Jakes, senior project menedzser a Prologis csehországi irodájából.  "Minden esetben szorosan együttműködve  a Sportisimo-val, a Prologis kielégítette az ügyfél speciális igényeit és új, csúcstechnológiás épületet hozott létre, amely biztosítja az ott dolgozók jólétét és jelentős költségmegtakarítást nyújt."


A Sportisimo elosztóközpontja két téglalap alakú csarnokot foglal magában, amelyeket minden oldalon egy létező épület határol. Az építési időszakban fenntartható megközelítést alkalmaztak, hogy a szigorú előírások által elkerüljenek bármilyen szennyezést vagy egészségügyi veszélyt, építőanyagokat kiválasztva, életciklus-költség elemzésre alapozva és minimalizálva az újrahasznosítás által generált nagy mennyiségű szemetet.


A létesítmény belső terét minden felhasználója számára speciális kényelemmel tervezték meg, termál ellenőrzéssel, természetes fénnyel és kinyitható ablakok révén megvalósuló zajcsökkentéssel. A környezet a fejlesztés környezetvédelmi aspektusait is tükrözi: a nagy kültéri területek biztosítják a biodiverzitást a zöldövezet és lakói számára.


A D5 autópálya mentén, 20 percre Prága központjától, a Prologis Park Prága-Rudna 18 épületből áll, amelyek összesen 213.000 négyzetméternyi elosztási teret foglalnak magukban.


A Prologis a Cseh Köztársaság vezető logisztikai létesítmény-biztosítója, több mint 1 millió négyzetméteres logisztikai és ipari térrel (2017 március 31-én).  

 

ProLogis