A piac kiemelkedő teljesítményére számos tényező volt kedvező hatással. A piaci fundamentumok jelentősen javultak; rekord bérlői keresletet regisztráltak, a kihasználatlanság csökkent és az új fejlesztések volumene továbbra is korlátozott maradt. A vevők skálája szélesedett, a magyar ingatlan alapok és a tengerentúli befektetők jelentősége felerősödött, az egzotikus országokból érkező magántőke jelenléte erőteljes maradt, míg az európai tőke is aktív volt (brit és osztrák befektetők révén). A magyar piacon elérhető hozamok továbbra is magasabbak a nyugat-európai és más vezető kelet-közép európai piacokhoz képest, ami szintén pozitív hatással van a befektetők érdeklődésére.
A legutóbbi tranzakciós adatok alapján a minőségi iroda- és a kiskeresedelmi ingatlanok esetében 7%-os, míg a logisztikai ingatlanok esetében 8,75%-os hozam érhető el.

Benjamin Perez-Ellischewitz, a JLL magyarországi irodájának tőkepiaci vezetője mondta: „Véleményünk szerint a magyar ingatlanok iránt tapasztalt érdeklődés 2016-ban tovább erősödik. A belföldi befektetők (magyar ingatlan alapok és a Magyar Nemzeti Bank) és a tengerentúli befektetők aktivitása várható az idei évben is az összes kereskedelmi ingatlan típus esetében. Bár 2015 során számos ingatlan portfólió adásvétel megtörtént, további platform-értékesítésekre és nagy értékű ingatlan eladásokra számíthatunk 2016-ban is. A piacon tapasztalt banki hiteleszközök felvásárlása már tavaly is jellemző volt, és 2016 folyamán is szerves részét képezi majd a befektetési aktivitásnak.”

Tuza Rita, a JLL piackutatási vezetője hozzátette: „Nagyon valószínű, hogy Magyarország államadósság-besorolását befektetésre ajánlott szintre minősítik fel 2016 márciusában, ami még azokat a konzervatívabb befektetőket is meggyőzheti, akik számára az erős piaci alapok és a magas hozamok nem voltak eléggé meggyőzőek. A vevők és eladók árazási elképzelései között húzódó szakadék csökkent, és a javuló finanszírozásnak köszönhetően nőtt a likviditás minden ingatlan típus esetében.”                       

 

 

JLL