A Nemzetgazdasági Minisztérium jelentése szerint a 2015-ös évhez képest a munkahelyi balesetek száma tavaly szinte valamennyi gazdasági szektorban nőtt. A teljes növekedés 9,2%, amely közel kétezerrel több balesetet jelentett 2016-ban. Egyedül az építőipar mutat javulást e tekintetben, ahol a minisztérium az elmúlt évben huszonhattal kevesebb balesetet regisztrált a 2015-ös 808-hoz képest. A Skanska Magyarország Ingatlan Kft. egészségügyi és munkavédelmi koordinátora, Lipták Timea szerint a hazai építőiparnak még mindig van elmaradása a helyes gondolkodás elsajátításában.

Az ágazat szempontjából megoldásra váró kihívás egyik oldala a "megváltozott tudatállapot" problémájával írható le. „Ha a „megváltozott tudatállapotról” hallunk, olyan extrém példák juthatnak eszünkbe, mint az ittasság vagy a kábítószer-fogyasztás. Azt azonban mindenkinek fontolóra kéne vennie, hogy a fáradtság, vagy akár egy felfokozott érzelmi állapot is produkálhat az alkohol-, illetve kábítószer-fogyasztás során fellépőekhez hasonló tüneteket, , így ez csak a jéghegy csúcsa" – mondta el Timea. A Skanska szakembere szerint segítséget jelenthet az üzleti életben sikerrel alkalmazott PDCA (tervezés-cselekvés-felülvizsgálat-munka fejlesztése) irányítási módszer.  „Ha bármikor munkába indulunk, mindig a PDCA módszer négy összetevőjére kéne koncentrálnunk. Először megtervezzük, hogy mire vagyunk képesek, aztán elvégezzük a feladatot, majd ellenőrizzük az eredményeinket, és  levonjuk a következtetéseket, végül pedig azok szerint fejlesztjük munkánkat." – teszi hozzá Timea.

A kihívás másik oldala abban keresendő, hogy mennyire felelnek meg a cégek Magyarországon az egészségügyi és munkavédelmi előírásoknak. Timea szerint sok olyan terület van, amelyen lehet még fejleszteni. „Amikor elkezdünk egy új alvállalkozóval dolgozni, nem csak elvárunk, hanem nyújtunk is valamit. Segítünk nekik azzal, hogy közösen kockázat-elemzést és --értékelést végzünk, rendszeres, ingyenes egészségügyi és munkavédelmi képzéseket kínálunk nekik, és arra is lehetőséget biztosítunk, hogy elmondják véleményüket az elvárásainkról. Így tudnak egymáshoz közeledni az álláspontjaink.” – tette hozzá Timea.

A Skanska-n belül a munkavédelem kérdése kiemelten fontos. Így azért, hogy a Skanska munkatársai és partnerei naprakészek lehessenek egészségügyi és munkavédelmi kérdésekben, a vállalat már 12 éve rendezi meg Safety Week programját, ahol érdekes és inspiráló tevékenységeken,eseményeken vehet részt a vállalat valamennyi alkalmazottja három helyszínen. Idén a Safety Week-et világszerte május 8 és 12 között rendezik meg.

 

Skanska