A 2014-ben tapasztalt megnövekedett bérlői keresletet (128.000 m2-nyi nettó abszorpciót) követően 2015 első negyedévének végére a budapesti logisztikai ingatlanok kihasználatlansági szintje 14,5%-ra csökkent, ami még az irodapiac hasonló mutatójánál is alacsonyabb.

2014 volt az első olyan év, amikor 5 évnyi kihagyás után befektetésre alkalmas logisztikai ingatlanok újra gazdát cseréltek, mára pedig úgy tűnik, hogy ez az eszközosztály újra nyerő helyzetbe került.

„2015 második negyedévében a Colliers International már három logisztikai befektetési tranzakciót regisztrált, többet, mint a teljes előző évben. A Colliers nemrég zárta le második logisztikai ügyletét az idei évben, melynek során egy olasz fejlesztőt képviselve értékesítettünk az inNove Business Parkot, mely egy 18.000 m2-es, teljesen bérbeadott, prémium városi logisztikai park Budapesten. A tranzakció egyúttal új mérceként is szolgál ezen eszközosztály prémium árazásának vonatkozásában.” – tudtuk meg Vécsey Bencétől, az ingatlan-tanácsadó cég befektetési igazgatójától. Az épület új tulajdonosa egy nyíltvégű ingatlanalap, melyet a Diófa Alapkezelő menedzsel.

 „Örömünkre szolgál, hogy részesei lehettünk ennek az ügyletnek, mint ahogy az is, hogy a CA Immo-t és az Union Investment-et képviselhettük az ország egyik legnagyobb logisztikai ingatlanjának ProLogis részére történő értékesítésében néhány hónappal ezelőtt.” – tette hozzá Vécsey.

Ami az új logisztikai fejlesztéseket illeti, található néhány jelentős méretű élő BTS igény a piacon, és több tapasztalt, valamint a magyar piacra újonnan belépni szándékozó fejlesztő is, akik jövőbeni projektjeikhez keresik a megfelelő telkeket.

 

Colliers