Az autóipari projektek továbbra is hatalmas lehetőséget nyújtanak a magyar beszállítóknak: a projektmenedzsmenttel, tervezéssel és fenntartható építési tanácsadással foglalkozó ÓBUDA Group többek között szerepet kapott a Bridgestone, ZF Lenksysteme, Takata, Autoliv, valamint az Audi Hungaria Iskola munkálataiban is.     

Az ÓBUDA Group összeállítása a 2014/15-ös év 20 legnagyobb magyarországi autóipari beruházásait tartalmazza. A lista élén az Apollo Tyres áll, mely a következő években Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg. Az indiai vállalat 146 milliárd forintot fektet be Magyarországon, az új gyárral 975 új munkahelyet biztosítva. Az Apollo gyöngyöshalászi gyárában 16 ezer személyautóhoz, és 3000 haszongépjárműhöz gyártanak majd abroncsokat. A multicég több nagy autógyár beszállítója, így a Daimler, a Tata, a Volkswagen, valamint a Suzuki is a megrendelői közé tartozik. A magyarországi gyár alapkőletétele a tervek szerint idén tavasszal lesz, az első abroncs pedig várhatóan 2017-re készül el.

Az Apollo Tyrest a Hankook Tire Magyarország követi a 97 milliárdos beruházásával, 950 új munkahelyet teremtve. A harmadik helyen a Bridgestone áll, a 71,5 milliárd forintos tatabányai gumiabroncsgyár-bővítéssel, 500 új munkahely létrehozásával. A ZF Lenksysteme 44,8 milliárd forintos beruházással épült maklári gyárát tavaly ősszel avatták fel, a Takata új, Miskolcon található légzsákgyárát pedig idén adták át. A japán vállalat 1000 munkahelyet biztosító beruházása 19,4 milliárd forintba került. 

„A külföldi cégek magyarországi beruházásaiban számos hazai vállalat tud közreműködni. Ennek alapvető feltétele, hogy a beruházó olyan szakemberekkel találkozzon, akik ismerik és alkalmazzák azokat a nemzetközi tervezési és projektmenedzsment sztenderdeket és eljárásokat (pl. HOAI 1-9) amelyeket a saját környezetében mindennap használ” - mondta Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója. A nemzetközi szinten versenyképes munkaerő és tapasztalat mellett ez már a célország kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempontjuk. Az ÓBUDA Groupot többek között a Mercedes, Audi, Takata, az Autoliv, a ZF Lenksysteme és Bridgestone fejlesztésért felelős menedzsmentje is partnerének választotta a hazai beruházásokban.

Az idén bejelentett autóipari beruházások között említhető az NHK Spring japán autóipari vállalat 15 milliárdos projektje, mellyel 200 új munkahely teremtésére lehet számítani. Az autóipari rugókat gyártó üzemet Komárom-Esztergom megyében alapítják, a termelés várhatóan 2015 végén indul. A szintén 2015-ben bejelentett, Schaeffler csoporthoz tartozó FAG vállalat 12 milliárdos fejlesztést hajt végre Debrecenben. A német gördülő csapágyakat gyártó autóipari cég ezzel a beruházás első két ütemét valósítja meg.  A japán Alpine év elején, januárban jelentette be, hogy 11 milliárdos forintos beruházással fejleszti a Biatorbágyon lévő gyárát. 

2014-ben Magyarországon az autóipar a teljes feldolgozóipari kibocsátás 27,4%-át tette ki,  mellyel összesen 6651,5 milliárd forint termelési értéket állított elő. Ez a tavalyi évhez képest 23%-os növekedést jelent.  A járműipar adja a teljes hazai termékexport 25%-át. Az itthon előállított autóipari termékek 93%-át exportálták, közel 50%-át Németországba. Az autóipar a tavalyi évben több mint 132 000 embernek adott munkát, ami 16%-os növekedés jelent 2013-hoz képest.  


 

Zempléni