A gyors fellendülést a bérlői piac erőssége mellett a befektetői érdeklődés változása is segítette: Míg korábban az ipari ingatlan egy nagyon szűk befektetői kört vonzott, az alacsony kamatkörnyezet és az európai gazdasági növekedéssel kapcsolatos pozitív várakozások szélesebb befektetői kört vonzanak ebbe az ingatlanszektorba. A magasabb hozamszint és az esetenként növekvő bérleti díjak vonzó befektetési alternatívává teszik az európai logisztikai és ipari ingatlanokat.

„Közép- és Kelet-Európa azon régiók között van, ami sokat profitál a fent említett változásokból. A mélypontjukat elérő bérleti díjak a növekvő ipari termelés miatt nagy valószínűséggel hamarosan több piacon is növekedni fognak. A régió gyorsan fejlődő infrastrukturális hálózata és a végfogyasztónak szállító online áruházak bővülése remek lehetőségeket nyújt a fejlesztőknek.” – nyilatkozta Joerg Kreindl, a CBRE közép- és kelet-európai ipari ingatlanokért felelős igazgatója.

„2013-ban egyre jelentősebb aktivitást láthattunk a közép- és kelet-európai ipari és logisztikai szektorban, ezért úgy döntöttünk, munkatársaink számát az ipari ingatlanok részlegén 30 főre duplázzuk meg, hogy még hatékonyabban tudjuk kiszolgálni ügyfeleinket. Részlegünk a régió néhány jelentős, ügynökségi részvétellel lezajlott üzletében vett részt – köztük van a Carrefour román rekordnak számító 45 ezer négyzetméterre szóló szerződése, két autógyártó-beszállító által bérelt 45 ezer négyzetméteres ügylet, a lengyelországi DHL 40 ezer négyzetméteres bérleti szerződése, illetve Szlovákiában a Steelcase-nek épített 20 ezer négyzetméteres ingatlan ügylet.” - tette hozzá Joerg Kreindl. A CBRE ipari csapata a régióban mintegy 400 ezer négyzetméternyi ingatlanügylet megkötésében vállalt szerepet az ügyfelek megbízásából. Magyarországon az elmúlt év során a CBRE egy vezető logisztikai cégnek segített több telephelyet találni 14 ezer négyzetméteren.

A Nyugat-Európa és Közép- és Kelet-Európa közötti kapcsolat javulásával és az ipari termelés növekedésével a specializált logisztikai társaságoknak jelentősebb megbízásai lesznek 2014-ben. A hatékony megoldások iránti kereslet extra bevétellel kecsegteti a jól megközelíthető létesítményeket és a nagy áteresztőképességű városi telephelyeket. Az óriás-méretű raktárak központosított üzemeltetése és raktározási módja  azon előnyök között van, amelyek az irántuk való kereslet jelentős bővülését okozták az elmúlt évben.

A feltételek adottak az ipari ingatlanszektorban újrainduló fejlesztésekhez 2014-ben, miután a BTS-fejlesztésektől eltérően a logisztikai és ipari ingatlanok fejlesztése nagyon lelassult az elmúlt években. Így a gazdasági helyzet és a bérlői piac javulása, a befektetői érdeklődés jelentős erősödésével együtt arra bátorították a fejlesztőket, hogy új építkezésékbe fogjanak.

 

CBRE