A kampány 2020 decemberében, az UNHCR megalapításának 70. évfordulójának alkalmából indult azzal a céllal, hogy a magánszektor bevonásával támogassa a menekült fiatalok felsőoktatásban való részvételét. A CTP azonnal reagált a felhívásra, négyéves felsőoktatási ösztöndíjat biztosítva 70 menekült fiatal számára.

„Hálásak vagyunk a CTP-nek, hogy válaszolt felhívásunkra, és ösztöndíjat biztosít 70 tehetséges fiatalnak az UNHCR alapításának 70. évfordulója alkalmából. A menekültek számára sokszor nehézségbe ütközik a továbbtanulás, alig 3 százalékuk folytatja tanulmányait a felsőoktatásban. A megfelelő lehetőségek biztosításával azonban számukra is lehetőség nyílik arra, hogy a holnap vezetőivé válhassanak” – mondja Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa. „A CTP által finanszírozott 70 ösztöndíj példaértékű lehet nemcsak a hallgatók számára, hanem családjuknak és az őket befogadó közösségnek is. Reméljük, hogy más vállalatok, alapítványok és magánszemélyek is követik majd a példát, és támogatják a menekült fiatalok továbbtanulását.”

Az Aiming Higher elnevezésű kampány célja, hogy 2030-ig 3 százalékról 15 százalékra növelje a menekültek felsőoktatási beiskolázottsági arányát. Ennek támogatására a CTP 70 hallgató tanulmányi, lakhatási, étkezési, helyi utazási, valamint egészségügyi költségeit fedezi a következő négy évben, 735 ezer euró összegben.

„Örömmel veszünk részt az UNHCR kampányában, és büszkeséggel tölt el minket, hogy olyan tehetséges fiatalokat támogathatunk, akiknek példátlan nehézségeket kellett legyőzniük” – mondja Remon Vos, a CTP alapítója és tulajdonosa. „Az oktatás támogatása eddig is a CTP alapvető értékei közé tartozott: a helyi szervezetekkel való együttműködéstől kezdve a hátrányos helyzetű gyermekek iskoláztatásán keresztül a saját munkavállalóink képzésének támogatásáig.”

A CTP helyi szinten az oktatás népszerűsítésére irányuló számos olyan  kezdeményezést támogat, mint a Tereza Maxova Alapítvány, a „yourchance”-t vagy a Czechitas, valamint finanszírozza alkalmazottainak továbbképzését és együttműködik a Prágai Közgazdasági Egyetemmel az ingatlanokkal és azok értékbecslésével.


CTP