A jelentés közzétételével a Colliers átfogó útmutatót nyújt a vállalati bérlők és az iparági érdekelt felek számára arról, hogyan viszonyuljanak a kereskedelmi ingatlanok és munkahelyek helyzetéhez a járvány utáni időszakban. Ez lehetővé teszi a foglalkoztatási stratégiák átdolgozását, a szervezeti működési modellek újragondolását és a növekedés fokozását a következő ciklusban.

Andrew Hallissey, az EMEA régió Occupier Services igazgatója a következőket nyilatkozta: „Egyértelmű, hogy a nagyvállalatoknak most kell cselekedniük annak érdekében, hogy munkahelyi élményük és ingatlanstratégiájuk megfelelően illeszkedjen a munkavállalók igényeihez a világjárvány utáni hibrid munka világában. Jelentésünk az első a maga nemében a CRE-ágazatban - több földrajzi terület, CRE-szakterület és üzleti szolgáltatás szakértőinek hozzájárulásaira támaszkodva készült, akik több szempontból is képesek értékelni és előrevetíteni a munkahelyek jövőjét. Jelentésünk gyakorlati útmutatóként szolgál a vállalati ingatlanok bérlőinek támogatására annak érdekében, hogy olyan megbízható munkahelyi stratégiát dolgozzanak ki, amely képes megfelelni a jelen, a holnap és a jövő átalakuló üzleti szükségleteinek."

A jelentés hat kulcsfontosságú tendenciát azonosított, amelyek meghatározzák a kereskedelmi ingatlanok jelenét és jövőjét.

Ezek a következők:
1.    Új munkamódszerek
2.    A fenntartható és sokszínű hatás megteremtése
3.    A terek jövője
4.    Új technológiák átvétele és alkalmazása
5.    Befektetés- és portfólió kezelés
6.    A partnerkapcsolatok maximális kihasználása

Ebben a jelentésben a Colliers arra a következtetésre jutott, hogy az említett témák átalakító hatást gyakorolnak a szervezeti termelékenységre, valamint a munka jövőjére. A trendek rendkívül összetettek és egymással összefüggőek, és mindegyikükhöz tudatos szervezeti válasz szükséges, mivel a lehetőségek és veszélyek egyedi csoportját képviselik. A hagyományos nézet, mely szerint az ingatlanstratégia kizárólag a helyszínről szól, már nem érvényes, mivel a teret mint szolgáltatást és a hibrid munkát körülvevő lendület, a jelentésben azonosított hat trenddel támogatva, a változások hajtóerejét jelenti az elkövetkező években.

A szakember így folytatta: „A következő évtizedben a szervezetek térhódítása soha nem látott változásokat fog hozni, mivel újragondolják a hagyományos üzleti modelleket, és kihasználják a világjárvány során kialakult új munkamódszereket. Az iroda reneszánszát látjuk, ahogyan a progresszív szervezetek a munkavállalói és ügyfélélményre összpontosítanak, amelyek a fizikai és digitális élményt kihasználva optimalizálják a termelékenységet, építik a szervezeti kultúrát, támogatják a munkavállalók jólétét és javítják az üzleti eredményeket. Emellett az a lendület, amely valamennyi iparágban az ESG-központú döntéshozatalt ösztönzi, a vállalati szén-dioxid-kibocsátásmentes kötelezettségvállalásokkal párosulva iparágunk történetének egyik legizgalmasabb időszakát teremti meg."

Horváth Dávid, budapesti iroda vezető Munkatér tanácsadója a következőket fűzte hozzá: „A korábbi évekkel tapasztalatival ellentétben úgy látjuk, hogy a szervezetek egyre nagyon lokális autonómiát kapnak a CRE stratégiájuk, és ezzel együtt a WP stratégiájuk kapcsán. Ennek eredményeképpen számos helyi szervezet látunk rálépni, a megértés - döntés - cselekvés rögös útjára, annak ellenére, hogy a kiszámíthatatlanság (számos területen még jelen van).  Az elkövetkezendő évek egy közös alkotó folyamat lesz, ahol a külső és belső érintettek, olyan CRE és WP stratégiát alakítanak ki, ami illeszkedik a kialakult hibrid kultúrához és folyamatosan reagál a külső hatásokra.”

Az ESG az egész társadalom számára egyre fontosabbá válik. A glasgow-i COP26 konferencián az épületek fenntarthatósági teljesítménye volt az egyik fő téma a nemzetek kormányai számára, hogyan alakítják ki átfogó válaszaikat a környezetvédelmi célok elérésére és a társadalom általános egészségének és jólétének biztosítására.

„Korunk legfontosabb társadalmi és üzleti ügyei közé tartozik, hogy a kereskedelmi ingatlanipar és a szélesebb vállalati közösség teljesítse nettó nulla kibocsátási vállalásait. Az ingatlaniparnak jelentős szerepet játszik az intelligens, szén-dioxid-semleges épületek jövőjének megteremtésében, valamint olyan innovatív megoldások létrehozásában is, amelyek támogatják a meglévő épületállomány szén-dioxid-mentesítését és fenntarthatósági teljesítményük növelését.  Ennek az útnak még nagyon is az elején járunk, és a tét nem is lehetne nagyobb" - tette hozzá Andrew Hallissey.

„Az épített környezet jövője és az előttünk álló veszélyekre, kihívásokra és lehetőségekre való reagáláshoz szükséges változások valóban mélyrehatóak. Ez nem a további elmélkedés, hanem a határozott cselekvés ideje. Azok a szervezetek és vezetők fogják meghatározni iparágunk jövőjét, akik megértik ezeket a kérdéseket, és befogadják az új munkamódszereket, új gondolkodásmódokat, új technológiákat, ESG-központú értékrenddel lépnek előre, és már most cselekednek. Ez a jelentés segít kiküszöbölni az ismeretbeli hiányosságokat azzal, hogy segít a vállalati bérlőknek eligazodni ezekben a változások világában azért, hogy képesek legyenek átgondolt és hatékony stratégiai választ kidolgozni.”

 

 

 

Colliers