Történeti áttekintés

   MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)


A Beszerzési Menedzser Index novemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 55,1. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban tizenhatodik hónapja tart már a bővülés. Az elmúlt egy évben egyszer sem volt 50,0 pont alatt az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2012. december – 2013 novembere között eltelt évhez képest. A 2014. november havi index 0,1 százalékponttal magasabb az októberi értéknél (55,0). November összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 51,9; a novembereké 51,9). Az elmúlt három évben a novemberi átlag azonban 51,1 pont volt. Az idei érték a legmagasabb novemberi érték 2010 óta.


 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt októberi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenharmadik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben négyszer volt nagyobb az index értéke novemberben.
Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, és a mostani így a legmagasabb novemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
A novemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett októberhez képest, és az ütem némileg gyorsult. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték 2010 és 2012 után. Az index értéke hatvanhárom hónapból hatvanszor volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.
A vásárolt készletek tovább növekedtek, egy hónapos csökkenés után ismét, és az ütem erősebb lett. Az idei novemberi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb novemberi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, idén pedig nyolc hónapnál tart.
2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától majdnem mindig bővülést mértünk, csak a májusi érték jelzett enyhe csökkenést, megtörve a trendet. Az e havi érték a második legmagasabb novemberi 1995 óta.

 
Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

•    A beszerzési mennyiség indexe emelkedett októberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legmagasabb novemberi adat. A beszerzett mennyiség tizenegyedszer növekedett az idei év folyamán.
•    A beszerzési árak esetében az árak növekedési üteme erősödött válaszadóink jelzése szerint.  Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvenhét hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a nyolcadik legalacsonyabb novemberi.
•    A késztermékkészletek szintje novemberben magasabb lett. A korábbi novemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Idén eddig az első három hónapban a késztermékkészletek emelkedését regisztráltuk, aztán viszont három hónapig zsinórban csökkent a késztermékkészletek szintje, egészen júliusig.
•    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett októberhez képest, és egy havi szűkülés után harmadszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben növekedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de azt követően 2013 május kivételével folyamatosan bővülést jelzett, most már zsinórban tizennyolcadik hónapja.
•    Ebben a hónapban acél, alumínium és papír kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiányt cellulóz, kazánlemez és zöldség nyersáru esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadóink élőállat és lágyító esetében.

 

MLBKT