- Melyek jelenleg a legfontosabb trendek a budapesti ingatlan piacon?

- Manapság a közösségépítés egyre nagyobb figyelmet kap. Az ImmoFinanz és a CPI néhány évvel ezelőtt indította el ezt a folyamatot Budapesten, és ma már a lehetőség minden irodaház-üzemeltetőnek/fejlesztőnek a rendelkezésére áll ahhoz, hogy a proptech eszközök segítségével hatékony bérlőmegtartó stratégiát fejleszthessen ki. A JLL Sparks - a JLL PropTech inkubátora - már két induló vállalkozásba fektetett be a közösségépítés területén, a CBRE pedig elindította a Hostot.

- Melyek a legfontosabb különbségek Budapest és Nyugat-Európa között az ingatlanpiacon?

- A trend a szolgáltatások irányába mutat, már nem csupán a bérlés a lényeg. Az ingatlanüzemeltetők szolgáltatóként definiálják magukat újra: a régi standardokat hátrahagyva nem pusztán kiadó irodákat, hanem közösséget, élményközpontokat akarnak létrehozni és kínálni. Mindez arról szól, hogy milyen érzelmeket hozhatunk létre. A HB Reavis az elsők között volt, akik lépéseket tettek ebbe az irányba Közép-Kelet-Európában, és ezzel egy új tendenciát teremtettek. A Spaceflow is erről az új trendről szól, és jól illeszkedik ebbe az új világba.

- Azt nyilatkozta, hogy egyetlen bérlő elvesztése 1,1 millió eurós veszteséget jelent. Hogyan segítheti a Spaceflow alkalmazás elkerülni ezt?

- Nos, azzal mindenki tisztában van, hogy a már meglévő ügyfelek megtartása olcsóbb, mint az újak megszerzése, és ez nem csak az ingatlanszakmára érvényes. Ha a bérlőm elmegy, üresedés keletkezik, költeni kell a felújításra, a belső terek kialakítására, átalakítására, az ügynökségek is pénzért dolgoznak, és a költségek elég gyorsan tetemes summát érhetnek el.

- Az üresedési ráta olyan alacsony szinten van, mint még soha. A bérlők küzdenek a szabad irodahelyekért. Miért fontos most a Spaceflow?

- Az alacsony kihasználatlanság nem azt jelenti, hogy kevesebb szolgáltatást kell adnunk, hanem épp az ellenkezője az igaz: inkább többet kell nyújtani. A Spaceflow mindenki számára lehetőséget kínál, aki magasabb szintre akarja emelni az irodáját. Néhány az általunk kínált szolgáltatások közül: portaszolgálat, információk a közeli szolgáltatásokról, különleges kedvezmények minden bérlőnek és családjuknak. Általánosságban úgy fogalmaznék, hogy online termékeink révén az ingatlantulajdonosokat segítjük a digitális átállásban, lehetővé téve számukra a márkaépítést, és a jövőbeli bérlők bevonzását. A Spaceflow technológia a közösségépítő csapattal kombinálva javítja a bérlői kapcsolatokat, és mélyebb összetartozás érzést épít ki az emberek, a munkahelyük és a környezetük között.

- Úgy gondolja, hogy a proptech megoldások általában is egyre fontosabbá válnak? Mi ennek az oka?

- Az ingatlanüzemeltetők jellemzően az adott épületre szabott megoldásokat kínálnak, amelynek kialakítása költséges folyamat, beindítása hónapokba telik. A Spaceflow ezzel szemben a plug& play koncepciót hangsúlyozza, ami azt jelenti, hogy a kezelőfelület egyszerűen használható és hatékony a szolgáltatás bármilyen méretű portfólió esetén. Éppúgy képes kiszolgálni a hagyományos irodákat, mint a co-working és a co-living projekteket. Azt gondolom, hogy a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó cégeknek a piacról vallott elképzelésüket teljes egészében felül kell írniuk, mégpedig azért, mert maga a piac változik meg teljes egészében. A tulajdonosoknak az irodaházaikra is mint szolgáltatató-központra kell gondolniuk. A Spaceflow szolgáltatásai határozottan megváltoztatják a bérlőkkel való kapcsolattartás módját, miközben más proptech cégek forradalmasítják az ingatlanszakma más aspektusait. Vagyis a kérdés nem az, hogy szükség van-e a proptech eszközökre, hanem sokkal inkább az: mikor? A válasz pedig az, hogy hamarabb, mint gondolnánk!

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Irodakereso.info